Aan echtscheiding gaat vaak een hele periode van verdriet en zeker ook vaak van eenzaamheid vooraf. De scheiding lijkt dan de oplossing en een manier om een einde te maken aan zo’n verdrietige periode. Toch weerhoudt angst voor eenzaamheid ook veel mensen om de knoop door te hakken en de echtscheiding daadwerkelijk doorzetten. Wat is wijsheid?

Eenzaamheid is een overlevingsmechanisme. Het is een seintje van het lichaam dat je zegt: “let op, je hebt niet de verbinding met mensen die goed voor jou is, doe er iets aan.” Eenzaamheid kan in een relatie dus ook een rol spelen, of je nu getrouwd bent of samenwonend. Als je de verbinding met een belangrijke andere in je leven verbreekt, zoals dat bij echtscheiding het geval is, is eenzaamheid vrijwel onvermijdelijk. Dat wil niet zeggen dat daarmee de rest van je leven in eenzaamheid moet worden doorgebracht.

Als je je eenzaam voelt binnen je relatie kan het zijn dat je te veel verwacht van die relatie. Als je van je relatie verwacht dat je eenzaamheid wordt opgelost en je partner blijkt die rol niet te kunnen vervullen moet je inderdaad op zoek. Of je dan op zoek moeten naar een andere partner en je relatie moet beëindigen is nog maar de vraag. Er was tenslotte ooit een reden om met jouw partner in zee te gaan. Het kan goed zijn dat een deel van jouw behoeften ergens anders vervuld moeten worden. Het is verstandig op zoek te gaan naar die behoefte bij jezelf voor je besluit neemt te gaan scheiden.

Als je besloten het te gaan scheiden zul je ervaren dat het normaal is dat je je eenzaam voelt. Je plaats in het leven is anders geworden. Je relatie met anderen is niet meer hetzelfde. Je zult op zoek gaan naar een nieuwe positie in je eigen leven, naar andere relaties waar jij je prettig bij voelt. Het gevoel van eenzaamheid hoort er helaas nu eenmaal bij. Eenzaamheid is je emotionele weerbericht. Zolang je dat gevoel hebt is je verbintenis met anderen, jouw verbinding met de wereld, nog niet zoals hij moet zijn.

Als alles goed gaat vind je na verloop van tijd je draai weer in het leven en zal het gevoel van eenzaamheid verdwijnen. Dat gevoel kan heus wel een aantal maanden duren. Heb je het idee dat het te lang duurt, is eenzaamheid iets waar je als het ware elke dag last van hebt, zoek dan hulp. Een periode van negen maanden wordt in het algemeen als normaal beschouwd. Duurt het langer, blijf je je eenzaam voelen, onderneem dan actie en zoek hulp. Wie niet van eenzaamheid af komt, heeft echt hulp nodig om te voorkomen dat het een chronisch probleem wordt.

Wil je weten hoe het met je staat? Doe dan de zelftest.