Samen kan heel alleen zijn… Je partner is niet meer degene waar je ooit mee begon, je wilt misschien niet weg vanwege de kinderen, of de zaak, of omdat je zo iemand nu eenmaal niet in de steek kunt laten… Misschien denk je wel dat je situatie muurvast zit, en dat er geen uitweg is. Het voelt soms wel alsof jij de enige bent in deze situatie, maar je weet  natuurlijk dat het niet zo is. Dat maakt je er niet minder eenzaam door, maar je weet nu dat je er niet alleen voor staat.

Jij moet zelf iets doen. Of het nu uitdraait op een scheiding of niet. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, scheiden is zeker niet altijd de enige oplossing, maar ze hebben één ding gemeen: jij bent degene die de situatie kunt veranderen. Jij kunt hulp vragen. Jij bent degene die de stap moet doen. Wil je dat alles blijft zoals het is? Doe dan vooral niets. Wil je dat je leven verandert? Doe iets.

Maatschappelijk werk is ervoor om je verder te helpen. Je kunt ook (via je huisarts) een psycholoog zoeken. Je zult eerst voor jezelf in beeld moeten krijgen wat je zelf kunt veranderen en wat niet. Soms zit je zo muurvast in je eigen gedachten dat je er niet uitkomt. Dan is het goed eens te praten met iemand die je begrijpt. Dat kan een eerste stap zijn naar een fijner leven.

Is angst voor eenzaamheid de reden dat je de stap naar alleen leven niet durft te maken, dan moet je zeker hulp zoeken. Dan is eenzaamheid misschien een erfenis uit je jeugd, waar je van af moet voor je andere stappen kunt ondernemen. Doe jezelf het grootste plezier van je leven: zoek een goede therapeut of coach. Twijfel je of het nodig is? Neem contact op en overleg.

Doe nu meteen de eerste stap: doe de zelftest.