Wie een partner verliest, door welke omstandigheid ook, kan vrijwel niet om het gevoel van eenzaamheid heen. Verdriet kan zo groot zijn dat het lijkt of het nooit over zal gaan. Je weet het, want vroeger wist je het ook: verdriet moet slijten. Maar als het jou zelf overkomt lijkt het of het nooit meer anders wordt, alsof dit ellendige gevoel altijd zal blijven. Waar leef je nog voor?…

Ergens, diep in je hart weet je dat dit bij het leven hoort. Dat afscheid een deel is van het grote geheel, dat afscheid nemen altijd een beetje sterven is. Je weet dat het niet altijd zo zal blijven. Je weet dat er een dag komt waarop je verwonderd merkt dat je gisteren even niet aan die ander dacht. Je zult je misschien schuldig voelen. Je zult opgelucht zijn. Je zult merken dat later, als er voldoende tijd overheen is gegaan, het leven ook voor jou wee doorgaat. Weer zin heeft. Je moet erdoor heen. Er is geen ontkomen aan.

In deze periode is het niet vreemd je eenzaam te voelen. Helaas, het is niet anders. Kruip niet in je schulp, val gerust je vrienden lastig. Je hebt ze nu nodig. Nu merk je waar familie goed in is. Zoek hun steun. Maar besef wel dat het jouw pijn is, jouw lijden, en dat ze het niet altijd zullen begrijpen. Een cursus volgen tegen eenzaamheid is in deze periode wel mogelijk, maar verwacht er geen wonderen van. Het helpt, maar je zult er niet aan ontkomen dat je je soms ellendig voelt.

Al praat niemand er graag over, het gevoel van eenzaamheid hoort erbij. Maar dat wil niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Het is normaal om na zo’n schok ook na maanden nog veel last te hebben van eenzaamheid. Pas als je je leven weer een nieuwe richting hebt gegeven komt het weer in orde. En eerlijk is eerlijk, ook dan zul je nog tegen dingen aanlopen die je pijnlijk eenzaam doen voelen. Als je het niet ziet zitten, en er is helemaal niemand om eens mee te praten, bel dan de vertrouwenstelefoon. Ze zijn er ook voor jou.

Als het echt te lang duurt, als je na maanden nog niet over de rand van de put kunt kijken, zoek dan hulp. Er is een groot verschil tussen verdriet en eenzaamheid. Als eenzaamheid je probleem is, zoek dan goede hulp.

Een goede psycholoog met verstand van eenzaamheid, of een lichaamsgerichte therapie zijn dan goede stappen.

 

Weten wat voor jou de beste aanpak is? Doe dan de zelftest en ontvang je persoonlijke advies.