Je leest vaak dat vooral ouderen last hebben van eenzaamheid. Dat maakt het moeilijk voor jongeren om te zeggen dat ze last hebben van eenzaamheid. Toch is het een feit dat jong en eenzaam geen zeldzame combinatie is. Het is ook niet zo vreemd. Je leven verandert enorm snel als je jong bent. Vaak veel sneller dan wanneer je volwassen bent. Daardoor is het soms moeilijk de veranderingen bij te benen. Je bent je als het ware voortdurend aan het aanpassen aan je veranderende zelf.

Ben jij jong en voel je je vaak eenzaam? Doe dan de zelftest en je weet wat voor jou het verstandigst is. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt, het kan zijn dat je met een paar slimme tips al geholpen bent, maar dat hangt helemaal af van jouw persoon.

Kleine kinderen kunnen zich gruwelijk eenzaam voelen. Onderschat dit niet. Nachtmerries en slaapproblemen kunnen hierop wijzen. Voor kleine kinderen zijn hun ouders verantwoordelijk. Ga voor uw kind na welke patronen er misschien ingrijpend veranderd zijn. Weet dat die veranderingen het gevoel van veiligheid van uw kind ondermijnd kunnen hebben. Zorg voor een veilig kader, zorg ervoor dat er nieuwe patronen ontstaan. Vaste patronen zullen het gevoel van veiligheid herstellen. Zoek hulp voor uw kind als u zich zorgen maakt.

Wanneer moet je extra alert zijn op eenzaamheid?

  • Als een kind in het eerste levensjaar ingrijpende dingen heeft meegemaakt
  • Als de verzorgende ouder in de eerste drie levensjaren van het kind een tijd afwezig is geweest
  • Na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, tijdens en na een scheiding

Vaste patronen helpen bij het omgaan met eenzaamheid. Helaas is het niet mogelijk tips te geven die in alle situaties helpen. het gaat altijd om wat voor die persoon, voor dat kind, in die omstandigheden het best is. Onderschat eenzaamheid niet. Tijdig helpen kan zorgen voor gelukkige jaren in de toekomst. Daar moet je soms hulp bij hebben.

Grotere kinderen moeten als het even kan met hun ouders praten. Als je merkt dat je ouders je niet kunnen helpen doe je er goed aan ergens anders om hulp te vragen. Een tante, een vertrouwde leraar, de kindertelefoon bijvoorbeeld. Doen!

Tussen tien en twintig is een beruchte tijd. De veranderingen in je leven worden af en toe als het ware in de hoogste versnelling gezet. Eenzaamheid kan toeslaan als je geen houvast hebt in je leven. Vandaar dat tussen tien en twintig eenzaamheid de meeste last veroorzaakt. Goed nieuws: het hoort er een beetje bij! Leren je omgaat met die gevoelens is net zo goed deel van het groter worden als hoe je omgaat met seks, met school, met zelf geld gaan verdienen, met je nieuwe eigen lichaam.

Vervelend is dat er nauwelijks over gesproken wordt. Daardoor kun je het gevoel hebben dat jij de enige bent die diep ongelukkig op zijn kamer zit, terwijl alle anderen een geweldig leven hebben. Vergeet het. Als iedereen net zo gemakkelijk over zijn gevoelens zou praten als over seks waren we al een eind verder. Dan wist je in elk geval dat het een heel gewone ervaring is. Maar helaas. Je zult dus iets anders moeten bedenken. Dat kan. Vraag je af wat je het liefst zou doen en ga ervoor. Verwacht niet dat je vandaag nog het paradijs bereikt. Neem elke dag een mini stap, en je komt er. Pas op, niet te snel… voor je het weet ben je gelukkig.

Help, er komt Hulp!

Als er één ding is waar je voor uit moet kijken in het leven, dan is het hulp. Voor je het weet ben je afhankelijk. Hulp kan net zo verslavend zijn als drugs. Je geeft als het ware de regie over je leven uit handen. Terwijl jouw leven van jou is, en van niemand anders. Als het echt niet anders kan, natuurlijk, zoek dan hulp. Maar… er zijn weinig dingen plezieriger dan op eigen kracht iets voor elkaar krijgen.

Het grote voordeel…

Jouw grote voordeel is dat je jong bent. Dat maakt het makkelijker je leven te veranderen dan wanneer je ouder bent. Dus, of je nu altijd last hebt gehad van eenzaamheid, of dat je pas de laatste tijd aan het tobben bent: doe er wat aan, het kan! Gebruik het stappenplan, en verander je leven!

Wil je weten hoe je het aan moet pakken? Begin met de zelftest.