Als je homo bent voel je je anders. Je bent ook anders dan de grote meerderheid. Een gevolg kan zijn dat je je eenzaam voelt. Dat is niet zo vreemd. Je denkt misschien dat het komt omdat sommige mensen het griezelig vinden om met je om te gaan. Of je bent bang voor mensen met een vooroordeel. Of je hebt heel beroerde ervaringen met discriminatie, misschien zelfs door je eigen familie. Dat kan allemaal een rol spelen.

Niet gewend aan je eigen leven

De kans bestaat ook dat het ligt aan het feit dat jij niet gewend bent aan jezelf, zoals je bent. Realiseer je wel dat ieder mens ‘iets’ heeft waardoor ie zich anders kan voelen. Voor de een is dat klein van stuk zijn, of een grote neus hebben. Het is aan jou om daarmee om te gaan. Hoe je omgaat met wat het leven je biedt, bepaalt wie je bent. Je kunt een geweldig fijn leven hebben…

Gun jezelf de tijd

Hoe uniek je ook bent, één ding hebben we als mens gemeen: we moeten allemaal wennen aan bijzondere omstandigheden. Zeker als we die omstandigheden veranderen. Dus als jij gaat voor een leven met inhoud, met verbondenheid met anderen, met geluk, ook dan zul je je zeker af en toe eenzaam voelen. Geef jezelf de gelegenheid die verandering in jouw tempo te doen. Je doet jezelf een groot plezier door te beseffen dat het normaal is dat je daarvoor tijd nodig hebt.

Acceptatie

Ja, acceptatie is nodig. Als jij kunt accepteren dat jouw situatie nu eenmaal is zoals ie is, krijg je de rust om je leven naar jouw zin in te richten. Je zult merken dat zodra jij jezelf accepteert, anderen daar ook geen moeite mee hebben. Voor steun kun je altijd terecht bij een van de vele organisaties die opkomen voor de rechten van homo’s. Doe een stap op weg naar je beter voelen.

Je voelt je veel te lang eenzaam

Praten over acceptatie is mooi, maar aan eenzaamheid moet je iets doen voor je er ziek van wordt. Heb jij je als kind al sterk eenzaam gevoeld, dan heb je iets anders nodig dan wanneer je pas sinds kort eenzaamheid ervaart.
Dan is professionele hulp een goed idee. Zoek een hulpverlener met wie het klikt. Kom op voor jezelf.