Eenzaamheid en ‘anders-zijn’

Een handicap kan opvallend zijn of nauwelijks te zien voor de buitenwereld. Zeer licht tot uiterst beperkend. Wat ze gemeen hebben is dat een handicap je anders maakt. Anders zijn, of het gevoel hebben dat je anders bent,  is altijd een mogelijke oorzaak van gevoelens van eenzaamheid. Vaak is het niet eens de handicap zelf, maar het gevoel anders te zijn wat het probleem is.

Voor iedereen is het belangrijk te ervaren, diep van binnen, dat je er mag zijn. Soms voelt dat niet zo. Dan is het tijd voor hulp. Juist om dat gevoel te leren ervaren. Het allerbelangrijkste is: zorg voor jezelf, en zorg ervoor dat je weet wat je wilt en dat je zorgt dat je dat krijgt. Het gaat natuurlijk niet over materiële zaken, maar juist over het belangrijkste in het leven: dat wat met geen geld te betalen is. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Zoek uit waar jouw passie ligt, en ga ervoor. Kijk bij het stappenplan, doe de cursus als je kunt, vraag om hulp als je dat nodig vindt.

Tot slot één ding. Je bent normaal als je last hebt van eenzaamheid. Al praat niemand er graag over, iedereen kent het. Of je nu een handicap hebt of niet. Dat is misschien wel een troost, maar dat wil niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Kom op voor jezelf! Benut de mogelijkheden die je hebt.