Alleen en eenzaam… hoort dat bij elkaar?

Door Jeannette Rijks

Nee. Wie alleen leeft, alleen woont, alleen is, hoeft zich nog niet eenzaam te voelen. Andersom gaat ook op: niet iedereen die zich eenzaam voelt is ook echt alleen. Hoe kan dat? Mankeert er iets aan je als je je eenzaam voelt in gezelschap? Of als je je ellendig en alleen voelt in een relatie?

Is er iets mis met me?

Welnee, er hoeft helemaal niets aan jou te mankeren. Wat er wel aan de hand is: je hebt niet de mensen in je omgeving waar je graag een band mee hebt. Intuïtief voel je aan dat dit niet ‘jouw mensen’ zijn. Je hebt mensen nodig die jou geven wat bij jouw behoefte past. Andersom heb jij om je heen die mensen nodig aan wie jij dat kunt geven wat jij in je hart ‘in de aanbieding’ hebt. Daarbij maakt het dus helemaal niet uit of je alleen leeft of niet. Er klopt gewoon iets niet helemaal in hoe jij met anderen verbonden bent. En dat voel je instinctief aan. Als een gevoel van eenzaamheid.

Het kan soms gaan om een kleine aanpassing. En ja, soms moet er meer gebeuren. Maar wat het ook is, je komt er niet achter door in het wilde weg naar clubs te gaan of vrijwilligerswerk te gaan doen. Om maar wat te noemen. Wat je nodig hebt, is het in kaart brengen van jouzelf en jouw behoeften. Dan moet je ervoor zorgen dat je een beeld krijgt van je situatie nu: welke mensen ken je,met wie wil je een band hebben of houden, welke dingen zou je graag doen… kortom, het is een hele zoektocht naar wat jij eigenlijk wilt en naar wat je nodig hebt.

Wat past bij jou?

Aan het eind van die zoektocht maak je een plan dat ervoor zorgt dat je gaat krijgen wat je nodig hebt. En dan zet je gewoon een eerste stap. Passend bij jou. Dat kan dus een klein stapje zijn of een grote, maar het is een stap in de richting van jouw doel. Ingewikkeld? Precies.

Daarom heb ik dat voor je uitgewerkt in een programma van acht weken. Overzichtelijk en gestructureerd. Zodat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Begin meteen vandaag nog en je wereld verandert. Het leven wordt leuker, omdat jij zelf aan het roer staat. Mensen die het programma Creatief Leven hebben gevolgd zijn, ook na jaren, heel gelukkig.

Meer weten over het programma? Kijk hier.