Iedereen die zich, om welke reden ook, anders voelt dan ‘de anderen’, loopt de kans zich behoorlijk eenzaam te voelen. Dat geldt voor iedereen die ‘anders’ is, maar als jouw anders-zijn ook nog eens een stigma heeft, kun je je extra ellendig voelen. Bij alle lastige dingen die je doormaakt in een samenleving die wordt overheerst door hetero’s komt eenzaamheid nog eens extra aan.

Gelukkig zijn er plaatsen waar je mag zijn wie en wat je bent. Als je de weg niet weet, dan begint jouw zoektocht bij het COC. Toch kan er meer aan de hand zijn. Het kan dat jouw eenzaamheid samenhangt met het feit dat je lesbisch bent. Maar het kan ook een heel andere oorzaak hebben. Vaak is het niet zonder meer verstandig om te proberen door ‘erop uit te gaan’, je eenzaamheid op te lossen. Meestal is het slim eerst bij jezelf te rade te gaan over wat je nu eigenlijk precies zoekt in het leven. Eerst lekker in je vel, dan op zoek naar anderen…

Het kan zijn dat je specialistische hulp nodig hebt omdat je als klein kind al last had van eenzaamheid. Dat krijg je niet in een middagje voor elkaar. Het kan zijn dat je et een speciaal programma heel goed via de weg van zelfkennis, lekker op weg raakt. Oriënteer je op eenzaamheid. Denk vooral niet dat jij de enige bent. Of zelfs maar een van de weinigen.

We hebben allemaal af en toe een scheut lef nodig om het leven aan te kunnen, dus ook jij. Aan eenzaamheid moet je iets doen voor het zich vast in jouw leven heeft genesteld. Kom op voor jezelf.