HSP wil zeggen: Hoog Sensitief Persoon. Of in het Engels: Highly Sensitive Person. Dr. Elaine Aron, pionier op dit gebied, schat dat zo’n 20% van de bevolking tot de groep hoogsensitieve mensen gerekend kan worden. Ben je hoogsensitief, dan is de informatie die via je zintuigen vanuit de wereld op je afkomt, vaak overweldigend. Hoogsensitiviteit is geen afwijking. Net zoals mensen linkshandig zijn, zijn andere mensen hoogsensitief. Dat heeft negatieve, maar ook heel positieve kanten. Je krijgt veel informatie binnen. Dat heeft gevolgen voor al de dingen die je daarmee kunt. Je kunt bijvoorbeeld snel ontroerd raken door muziek of een film.

Of snel overprikkeld. Waardoor je niet leuk kunt meedoen. (Of je vindt er niks aan!). Waardoor jij eerder moet afhaken omdat je het helemaal hebt gehad. (Spelbreker!) Waardoor jij dingen waar anderen warm voor lopen niet zo ziet zitten. Daardoor kun je echt het gevoel krijgen dat je anders bent, dat ze je er niet bij willen hebben, of dat jij niet bij de massa wilt horen.

De kans dat je daardoor in eenzaamheid terecht komt is behoorlijk groot. Daar moet je echt op letten, want eenzaamheid is heel ongezond voor je. Juist als je HSP bent is het extra lastig, omdat je extra heftig reageert op het gevoel buitengesloten te zijn. Maar ook signalen die voor een ander te subtiel zijn, merk jij op. Waardoor je soms de aarzeling van een ander interpreteert als afwijzing. Het beste advies: leer over jezelf. Over hoe je in elkaar zit, over hoogsensitiviteit. Dat zal je vast al een manier geven om er makkelijker mee om te gaan.

Onderschat eenzaamheid niet. Het gaat vaak niet vanzelf over. Als je dat merkt, zoek dan echt hulp. Als je het alleen had kunnen oplossen had je het tenslotte al gedaan, nietwaar?

Kom op voor jezelf.