Eenzaamheid ervaren we allemaal vroeg in ons leven voor het eerst. De eerste keer ervaren dat je alleen in je bedje ligt, de eerste keer even alleen wachtend in de winkel… ieder heeft zich een ‘eerste keer’ eenzaam gevoeld. Als je als klein kind meteen hebt geleerd dat het zo’n vaart niet loopt als je even alleen bent, is er niets aan de hand. Als je als groter kind hebt geleerd wat je kunt doen om je niet meer eenzaam te voelen, dan heb je een goede start in het leven. We moeten allemaal leren omgaan met eenzaamheid.

Maar… als die eerste keer jou heel veel verdriet heeft gedaan, misschien zelfs zo veel dat je er geen herinneringen aan hebt… dan heb je een probleem. Of als je als kind niet hebt geleerd wat je kunt doen om je goed te voelen, dan kan je het gevoel hebben dat je altijd eenzaam bent geweest. Of erger nog, dat je een ‘eenzaam persoon’ bent.Eenzame personen bestaan niet. Wel mensen die zich al (heel) lang eenzaam voelen.

Als jij dat gevoel van jezelf hebt, dan kan dat wijzen op een trauma. Dat gaat niet vanzelf over, daar moet je – met professionele hulp – iets aan doen. EMDR is een techniek die bewezen werkt bij trauma’s uit de jeugd.

Met EMDR kun je je een ander mens gaan voelen, het verdriet kwijtraken en klaar zijn voor een nieuwe start in je leven. Dan sta je misschien wel even te kijken, omdat er van alles is veranderd. Het gevoel van ‘wat nu?’ kan overweldigend zijn. Het is de start van een nieuw leven.

EMDR is een techniek om op een heel snelle manier van ‘oud zeer’ af te komen. Geen eindeloze praatsessies waar je verdrietiger vandaan komt dan je er naar toe gaat, maar een echt snelle aanpak. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vrij vertaald: door oogbewegingen ongevoelig maken en verwerken. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.

Kijk bij de landelijke organisatie voor EMDR en ga ervoor!