Hoewel er miljoenen mensen zijn die zeggen dat ze zich te vaak eenzaam voelen, zijn er anno 2013 geen therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in hulp bij dit probleem. Dat is jammer, want echte hulp bij eenzaamheid is hard nodig. Eenzaamheid is een ingewikkeld fenomeen. Ieder mens heeft er op een andere manier mee te maken en de aanpak van eenzaamheid is altijd een zaak van individueel maatwerk. En dan moet je wel weten wat je doet!

Bij gebrek aan een eenzaamheidstherapeut is het goed te weten waar je wel terecht kunt en waar je de grootste kans maakt om goed geholpen te worden.

Als jouw eenzaamheid al van kinds af aan een rol speelt in je leven is iedere vorm van ‘praat-therapie’ waarschijnlijk vrij zinloos. Zeker als je als heel klein kind al eenzaamheid voelde. Dan is haptotherapie, hypnotherapie of EMDR wel een optie. Zoek iemand waarmee het klikt en die jouw klacht van eenzaamheid serieus neemt.

Heb je nog niet zo lang of zo ernstig last van eenzaamheid, dan is contact met het maatschappelijk werk een optie. Ook hier geldt: zoek iemand die jouw klacht serieus neemt. Neem wel zelf verantwoordelijkheid voor jouw leven. Het is niet het probleem van de hulpverlener, dus het is aan jou om er iets aan te doen!

In zijn algemeenheid geldt: hoe eenvoudiger de oplossing, des te prettiger. Dus als therapie niet echt nodig is, doe dan iets wat minder zwaar is. Wil je zelf aan de slag, dan is de methode Creatief Leven een goede keus. Zoek wat bij je past.