Eenzaamheid is een biologisch gegeven, net als pijn. Net als pijn is het een signaal dat we iets doen dat ingaat tegen wat gezond voor ons is. Wat dat is, daar kun je alleen antwoord op geven als je alle omstandigheden kent. Waar het dus altijd om gaat is het vinden van de individuele aanpak. Datgene doen wat zorgt dat je die pijn, die eenzaamheid niet meer voelt, daar ligt de oplossing van het lijden aan eenzaamheid.

Misschien weet je niet eens dat je ooit, als kind, iets hebt ondervonden waardoor je je vaak eenzaam voelde. Waardoor je je hele leven lang bent blijven proberen eenzaamheid te vermijden. Dan kan het geweldig zijn als er iemand is die jou, niet zo maar alleen met goede bedoelingen, maar met deskundigheid, kan helpen. Niet met pillen, maar  met het vinden van de juiste aanpak voor jou.

Alleen door ons te verbinden met anderen kunnen we eenzaamheid kwijt raken. Maar niet zo maar met iedereen. Het gaat erom de mensen te vinden waar we ons bij thuis voelen. Dat zijn de mensen die in onze behoeften kunnen voorzien, en aan wie we omgekeerd iets te bieden hebben. Die mensen zul je moeten vinden. Je moet ‘het zelf doen’.  Maar wat dat dan precies is wat je moet doen, daar worden we niet voor opgeleid en opgevoed.

Daarom is het zo fijn als er iemand is die jou kan steunen met echt goede informatie en met zinvolle hulp. Die je kan helpen, eerst met het op een rijtje krijgen van wat je wilt en kunt, dan met het zoeken van ‘jouw mensen’.

Ten onrechte denken veel mensen die zich al heel lang eenzaam voelen dat voor hen geen hulp mogelijk is. Begrijpelijk is het wel, want de meeste hulp beperkt zich tot gezellige gesprekken en uitjes. En hoe goed bedoeld en fijn ook, tegen eenzaamheid helpt het niet. Wie zulke ervaring heeft, geeft het misschien op. Maar veranderen is op elke leeftijd mogelijk.

Daarom is het verstandig niet op te geven. Zoek informatie, oriënteer je en vraag hulp. Bij een psycholoog, de huisarts, of iemand die zich heeft gespecialiseerd in hulp bij eenzaamheid. Accepteer geen flauwe adviezen zoals: ‘je moet meer onder de mensen komen’. Wie daarmee aankomt heeft geen verstand van hulp bij eenzaamheid. Zoek tot je echte hulp hebt gevonden en kom op voor jezelf.