Emotionele blokkade

Eenzaamheid door emotionele blokkade, kan dat? De eerste vraag die je dan moet beantwoorden is: wat is een emotionele blokkade?

Emotionele blokkade en eenzaamheid
Beeld StyleGAN2

Emotionele blokkade, wat is dat?

Wat is een emotionele blokkade eigenlijk? Hoewel veel therapeuten en coaches praten over het losmaken van emotionele blokkades, en er oplossingen voor aanbieden, is een emotionele blokkade niet iets wat in wetenschappelijke literatuur bekend is als fenomeen. Anders gezegd: een emotionele blokkade bestaat niet. Althans, niet in de literatuur van psychische stoornissen of therapie. Toch hebben veel mensen het gevoel emotioneel geblokkeerd te zijn, met eenzaamheid als gevolg.

Wat je eronder kunt verstaan

Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven, niet open staan voor bepaald gevoel, kortom in je gevoelsleven een probleem hebben. Het ligt voor de hand bij een emotionele blokkade te denken aan een jeugdtrauma. Maar onder emotioneel geblokkeerd wordt ook wel verstaan dat je in een spannende situatie niet uit je woorden kunt komen of niet ‘bij je emoties kunt’, wat ook de oorzaak daarvan zou zijn.

Mensen voelen zich wel emotioneel geblokkeerd als ze het idee hebben dat ze geremd zijn in het uiten van gevoelens. Maar ook gebeurt het wel dat partners vinden dat de ander geen gevoelens uit, terwijl die ander totaal niet het idee heeft ergens iets te missen.

Gevoelens zijn lastig

Alan Watkins, een bekend neuropsycholoog heeft een app ontwikkeld waarin hij een universum van emoties beschrijft. Helaas heeft hij de app niet verder ontwikkeld, maar hij kwam op een aantal van meer dan 2000. Veel mensen vinden het al moeilijk om bij zichzelf het verschil tussen spanning, angst en verdriet te herkennen. Wie zichzelf wil kennen moet dan ook in elk geval een aantal emoties kunnen onderscheiden.

Het woord emotie is afgeleid van e-movere, wat betekent ‘in beweging brengen’. Emoties brengen ons letterlijk in beweging. Ook als we ze niet bij naam kunnen noemen. Ook als we denken dat we ze niet hebben. Als je dus door je emoties wordt gestuurd, maar je hebt eigenlijk geen idee dat je die emoties hebt, kun je door je lichamelijke reacties op je gedrag van alledag behoorlijk worden verrast en uit je evenwicht gebracht.

Zo kun je een emotionele blokkade ook omschrijven als: door je lichaam gestuurd worden en het zelf niet begrijpen.

Eenzaamheid is een emotie. Als je nooit hebt leren praten over je gevoel, dan weet je misschien niet eens of het eenzaamheid is wat je voelt. Je hebt dan wel de emotie, je voelt die uiteraard ook, maar misschien denk je wel dat het depressiviteit is wat je voelt. Jezelf en je emoties leren kennen is voor ieder mens belangrijk. Je emoties bepalen voor jee groot deel je gedrag en dus ook hoe je omgaat met andere mensen.

Verdrongen emoties

Leren omgaan met emoties, emoties herkennen en benomen en weten hoe je erop kunt reageren, het hoort allemaal thuis is een gezonde opvoeding.

‘Ach kind toch, ben je gevallen, heb je pijn? Kom maar, mama wrijft erover, kusje erop’

‘Och kind, ben je verliefd en ziet hij je niet staan? Ja, dat doet pijn hé’.

Dat zijn de manieren waarop je leert omgaan met emoties. Niet iedere ouder is daar goed in en er leven heel wat mensen die nooit geleerd hebben wat ze voelen en wat ze aan moeten met hun gevoel. De oorzaak kan liggen in een eenvoudig gebrek aan aandacht of kennis, maar ook kan een trauma ervoor zorgen dat iemand de eigen emoties verstopt. Dat weet je nooit precies wat je voelt.

Niet altijd is een trauma de oorzaak zijn van emotionele problemen. Een fysieke oorzaak is ook mogelijk, maar minder waarschijnlijk. Veel mensen leven in de veronderstelling geen trauma ervaren te hebben. Het niet-herinneren is een vorm van zelfbescherming.

Emotionele blokkade en eenzaamheid

Moeite hebben met het uiten van emoties, het herkennen van emoties, het bespreken van emoties, het handelen bij verschillende emoties, je kunt het allemaal als een vorm van emotionele blokkade beschouwen. En ja, al die dingen kunnen je allemaal hinderen bij het oplossen van eenzaamheid. Want eenzaamheid ontstaat als je verbinding met anderen niet optimaal is voor jou. Het ligt voor de hand dat die verbinding niet goed lukt als je problemen hebt met emoties.

Of een emotionele blokkade nu wel of niet ‘officieel erkend’ is, je kunt behoorlijk last hebben van je emoties, zeker als je je niet precies bewust bent wat je dwars zit. Als je je te veel eenzaam of alleen voelt, buitengesloten of niet geaccepteerd, dan zitten emoties je in de weg. Dan is het van belang dat je niet blijft doormodderen, maar dat je hulp krijgt van iemand die ervoor is opgeleid om je daarbij te helpen.

Kom op voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content