Eenzaamheidsvirus?

Ja, eenzaamheid is besmettelijk. Net als overigens andere emoties. Maar omdat eenzaamheid voorkomt bij 40% van de bevolking lopen we elke dag kans het over te nemen van een ander. Nee, niet van 'eenzaame oudjes'. Die heten nou juist zo omdat er (bijna) niemand op bezoek komt. Nee, je neemt het over van je buurman, je klasgenoot, die sportinstructeur, de kassajuffrouw. En je had geen idee. Zij waarschijnlijk ook niet. 

eenzaamheidsvirus, afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Aanpakken

Als we dat ‘eenzaamheidsvirus’ echt willen aanpakken zorgen we dat kinderen leren hoe ze relaties kunnen aangaan en goed houden. Zodat jongeren zich niet zo grenzeloos eenzaam voelen. Zodat mensen in hun verdere leven weten hoe ze goed met relaties kunnen omgaan. Zodat we geen ouderen hebben die eenzaam zitten te wachten op redding. Dat kan, echt. Maar daar moet je wel wat voor leren. Het liefst zo jong mogelijk.

Wat is er aan de hand?

Eenzaamheid ontstaat als je patroon van relaties wordt verstoord. Als je voor het eerst naar een nieuwe baan gaat, als je je lief verliest, als je een kind krijgt, als je als baby voor het eerst alleen wordt gelaten, als je met zijn allen binnen moet blijven omdat er een pandemie rondwaart. Nu dus. Dat is net als andere ellende: sommige dingen gaan met de tijd over, bij andere hebben we wat hulp nodig. Een dreun op je vinger bij het timmeren gaat meestal vanzelf over. Bij een gebroken been heb je een dokter nodig. En de ene mens is de andere niet. 

Eenzaamheid Is een rotgevoel, daar hoeven we geen discussie over te voeren. Maar in principe is het tijdelijk. Het duurt tot je verbinding met anderen weer ok is. Meestal gebeurt dat omdat je zelf iets onderneemt. Je haalt eens een oud contact aan, je onderneemt nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen en zo gaat ongemerkt de eenzaamheid over. Als jou dat, om welke reden dan ook, niet lukt, dan heb je echt een probleem. Dan is eenzaamheid iets wat blijvend is en dat is funest want  blijvende eenzaamheid raakt je hersenen

Het probleem ontstaat dus eigenlijk als je niet in staat bent zelf je leven zo in te richten dat je je niet eenzaam hoeft te voelen. Dat kan komen doordat je oud en slecht ter been bent, maar 90% van de mensen die last heeft van eenzaamheid is niet oud en slecht ter been. Die weten eenvoudigweg niet wat ze moeten doen, hoe ze hun leven moeten inrichten, om goede verbindingen te hebben met anderen. Als je dat niet kunt, dan moet je dat dus leren. 

Een leerproces, geen therapie of coaching

Coaches zeggen vaak: de klant heeft de oplossing al in zich, die hoeft alleen nog maar op het goede antwoord komen. En zo proberen ze mensen te coachen die zich eenzaam voelen. In de hoop dat ze het wel zullen leren als je ze maar de juiste vragen stelt. Dat is naïef. En helaas gewoon niet juist. Want je zult dingen moeten leren. Over jezelf. Over anderen. Over het leven. Over communicatie. En je zult moeten oefenen. Net als leren lezen en schrijven gaat het niet vanzelf, maar vrijwel iedereen kan het leren. 

De tragiek van langdurige eenzaamheid

Eenzaamheid die langer duurt dan een maand of zes, zeven, heeft ingrijpende gevolgen voor het brein. Zoals je na een lang verblijf in een ziekenhuisbed opnieuw moet leren lopen, zo moet je ook opnieuw leren sociaal te zijn na lange eenzaamheid. Het nare is dat je hersenen zo zijn veranderd, dat je het niet eens meer zo leuk vindt om met anderen om te gaan. Dan moet jezelf een beetje dwingen om actie te ondernemen. 

Leer omgaan met relaties. Er zijn best wat online cursussen voor te vinden. Als er nou iets is wat je zelf kunt doen, dan is het zo’n cursus volgen. Ben je iemand die al langer last had van eenzaamheid, zoek dan niet langer, maar gebruik de enige online cursus die speciaal is gemaakt voor mensen die zich al langer eenzaam voelen: Creatief Leven. Sinds 2005 kun je die volgen, duizenden mensen gingen jou al voor! 

Lees er meer over en doe het nu meteen. Want als er één manier is om ‘het eenzaamheidsvirus’ te verslaan, dan is het: begin bij jezelf. Succes!

Jeannette Rijks 

Het is een van de meeste gestelde vragen in de wereld van hulpverlening: ‘hoe zie ik dat iemand eenzaam is?’, 'hoe stel ik een diagnose?'.

Eigenlijk is het heel bijzonder dat deze vraag zo vaak gesteld wordt. Want waarom wil iemand dat weten? Het kan zijn dat veel hulpverleners verwachten dat ze eenzaamheid eenvoudig kunnen oplossen door mensen met andere mensen in contact te brengen. Als dat waar zou zijn zou het het wel handig zijn om te weten wie zich eenzaam voelt, zodat je precies weet wie je zou moeten benaderen. Dan zou je vervolgens mensen bij elkaar kunnenn brengen en hopla, eenzaamheid aangepakt. 

Die verwachting is helaas fout. Je kunt niet aan iemand zien dat ie eenzaam is, en hulp bij eenzaamheid door mensen met elkaar in contact brengen is helaas meestal niet werkzaam. Je kunt niet zomaar aan iemand zien of hij zich eenzaam voelt of niet, ook niet als je een speciale bril op zet of extra goed kijkt. Ook is het nauwelijks mogelijk om mensen te helpen bij eenzaamheid door ze met andere mensen in contact brengen. Zelfs als je zou kunnen zien of iemand eenzaam is, dan nog zou je dat eigenlijk weinig verder helpen. Want eenzaamheid op zich hoeft niet altijd een probleem te zijn en hulp bij eenzaamheid is iets wat je niet zo zonder meer kunt geven. Wetenschappelijk onderzoek komt keer op keer tot de bevinding dat 95% van alle aangeboden hulp bij eenzaamheid geen enkel effect heeft op eenzaamheid. Dat komt omdat veel mensen nog van de veronderstelling uitgaan dat ontmoetingen, bezoekjes of aandacht wel voldoende zullen zijn om eenzaamheid op te lossen en de meest hulp richt zich hierop. 

Er is eigenlijk maar een goede manier om een diagnose te stellen bij een ander als het gaat om eenzaamheid. Het is de meest simpele manier van allemaal. Je doet dat namelijk heel eenvoudig door het aan de ander te vragen. Maar veel mensen binden het zelf moeilijk om over eenzaamheid te praten. Toch is dat probleem simpel op te lossen. Daarin kun je je oefenen. 

De kans bestaat natuurlijk dat iemand geen eerlijk antwoord geeft. Maar ja, als iemand niet wil zeggen dat hij zich eenzaam voelt is het vrijwel niet mogelijk om zo iemand hulp te geven. Je zou het kunnen vergelijken met mensen die teveel drinken: zolang ze zelf niet zien dat het een probleem is en hulp vragen heeft het geen zin om hulp te bieden.

Als je dit zo leest zou je kunnen concluderen dat je het beter kunt laten zitten, die diagnose. Toch is dat niet zo.  Eenzaamheid is een te groot probleem voor de gezondheid om het te negeren. Het is wel degelijk nodig om te leren hoe je eenzaamheid  bespreekbaar kunt maken maar dat kan nooit los staan van de vraag of je voor die persoon dan ook een oplossing voor handen hebt. Weet je er te weinig van, of zijn er geen oplossingen voor eenzaamheid waar je vertrouwen in hebt, dan kan het beter zijn om het onderwerp te laten rusten.

Wil je werkelijk helpen en een verschil maken in het leven van iemand wiens gezondheid wordt ondermijnd door eenzaamheid? Dan is het absoluut noodzakelijk dat je niet alleen leert hoe je een diagnose moet stellen, maar dat je ook leert welke vormen van hulpverlening kans maken in welke situatie.

Wil je er meer van weten neem dan contact op.

Voor een heel snelle diagnose, laat je cliënt deze test doen. 

HIer vind je een paar gratis boekjes over eenzaamheid.

Je mag ze downloaden of verspreiden, als je maar een verwijzing doet naar deze website.

Eenzaamheid als uitdaging

Is eenzaamheid een ziekte?

Eenzaamheid in het kort (Oud)

 

 

Nederland telt 1,7 miljoen mensen die dagelijks last hebben van eenzaamheid. Dat kan en moet anders. Daar werken wij met bevlogenheid aan. 

Even voorstellen

Wij, de samenwerkende specialisten eenzaamheid bestaan op dit moment uit 10 tot 15 ondernemers en zelfstandigen. Wij hebben dit samenwerkingsverband met als doel efficiënter te werken, kennis te delen en op peil te houden en elkaar te stimuleren.

Mensen helpen hun eenzaamheid zelf aan te pakken is ons werk. Dat doen we door middel van  individuele en groepsbegeleiding met de cursus Creatief Leven. Ook geven we training en voorlichting onder andere aan vrijwilligers, professionals, belangengroepen, geïnteresseerden.

Eenzaamheid raakt ieder mens. Daarom is het zo belangrijk dat meer bekend wordt wat eenzaamheid is, wanneer het een probleem wordt en de gevolgen. En wat je kunt doen voor jezelf, of voor een ander. Hierover lees je veel informatie op deze website.

De ondernemers hebben een gezamenlijke facebookpagina: https://www.facebook.com/specialisteneenzaamheid/

Hier leest u nieuws, onderzoek en nieuwe kennis, berichten van collega’s, aankondigingen van lezingen, cursussen en workshops. Via een persoonlijk bericht kunt u op deze pagina snel met ons in contact komen.

In heel Nederland zijn zo’n 40 gecertificeerde Specialisten Eenzaamheid werkzaam. Een groot deel werkt aan eenzaamheid vanuit hun welzijns- of zorgorganisatie. 

Overeenkomst tussen alle specialisten is onze visie, passie en dat wij allen een opleiding hebben afgerond bij Faktor5.  U vindt alle specialisten hier. Wij verwijzen waar nodig allen naar elkaar.

Januari 2020

Wil je (beter) leren omgaan met eenzaamheid, zodat het je leven niet beheerst, dan betekent dat eigenlijk: leren omgaan met het leven. 

Dat is met jezelf en met anderen. En dat is precies wat je leert in de cursus Creatief Leven. Je kunt het in een groep volgen, of online, in je eigen tijd en tempo

In de cursus geven we aandacht aan deze onderwerpen:

  • Identiteit - Wat is jouw unieke identiteit? Wie ben jij?Krijg zelfkennis
  • Talenten - Ontdek jouw talenten, kwaliteiten en interesses
  • Creativiteit - Leer creatieve oplossingen te bedenken  
  • Drijfveren - Wat zijn jouw waarden, wat motiveert je en wat wil je bereiken?
  • Verbinding - Hoe communiceer je, met wie heb je of wil je relaties en hoe doe je dat?
  • Veerkracht - Versterk je veerkracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen
  • Succes - Maak plannen en leer ze eenvoudig uitvoeren en waardeer jezelf

We noemen ze: Competenties voor het omgaan met het leven en dus met eenzaamheid.

Ze komen allemaal aan de orde in de cursus Creatief Leven, een cursus die is gemaakt om jou te leren eenzaamheid te hanteren. Zodat je lekker kunt leven en omgaan met anderen. 

Start nu met de online cursus Creatief Leven tegen eenzaamheid

 Zoek je een specialist?

beeldmerk veldtocht

 

Faktor5 - opleiding voor professionals rond eenzaamheid